درد در دوران پریود امری شایع است و بخشی طبیعی از روند سیکل قاعدگی می باشد. بیشتر بانوان، در مقطعی از زندگی خود دچار درد پریود می شوند. درد پریود معمولاً به صورت گرفتگی دردناک عضلات شکم توصیف می شود که می تواند به کمر و لگن گسترش یابد. درد گاهی اوقات به صورت اسپاسم شدید ظاهر می شود. درد پریود ممکن است هر ماه، طی هر پریود متفاوت باشد. گاهی اوقات، درد قاعدگی ممکن است ناراحتی کمی ایجاد کند یا اصلاً دردی ایجاد نشود، در حالی که در مواقع دیگر ممکن است شدت درد بیشتر باشد. گاهی اوقات حتی زمانی که پریود نیستید، ممکن است احساس درد در ناحیه لگن کنید.
علل درد پریود چیست؟
درد پریود زمانی رخ می دهد که، دیواره عضلانی رحم سفت و دچار انقباض می شود. انقباضات خفیف به طور مداوم در رحم رخ می دهد، اما معمولا آنقدر خفیف هستند که اکثر زنان این انقباضات را احساس نمی کنند. در طول دوره قاعدگی، دیواره رحم با شدت بیشتری شروع به انقباض میکند تا منجر به ریزش دیواره رحم شود. هنگامی که دیواره رحم منقبض می شود، رگ های خونی رحم را فشرده می کند. این امر به طور موقت جریان خون و اکسیژن را به رحم قطع می کند. بدون اکسیژن، بافت های رحم مواد شیمیایی آزاد میکنند که باعث درد می شوند. زمانی که بدن این مواد شیمیایی محرک درد را آزاد می کند، مواد شیمیایی دیگری به نام پروستاگلاندین ها را نیز تولید می کند. پروستاگلاندین ماهیچه های رحم را تشویق می کند تا بیشتر منقبض شود و بدین ترتیب سطح درد افزایش می یابد. دلیل این که چرا برخی از زنان بیشتر از دیگران درد پریود بیشتری تجربه می کنند، مشخص نیست. این امر می تواند به دلبل انباشت پروستاگلاندین باشد، به این معنی که انقباضات شدیدتری را تجربه می کنند. بسیاری از خانم ها نیز ممکن است دچار سردرد دوران پریودی شوند.
دلیل بروز درد های قاعدگی
برخی از افراد ممکن است در طول دوران قاعدگی ( در مورد اختلالات قاعدگی اینجا بیشتر بخوانید) بجز درد، موارد زیر را نیز تجربه کنند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- سردرد
- اسهال
پزشکان مطمئن نیستند که چرا برخی از افراد قاعدگی علائم دردناکی را تجربه می کنند و برخی دیگر نه. برخی از عوامل مرتبط با بروز درد شدید عبارتند از:
- خونریزی شدید
- سنین زیر 20 سال
- شروع تازه قاعدگی
- تولید بیش از حد یا حساسیت به پروستاگلاندین، نوعی ترکیب در بدن که بر رحم تأثیر میگذارد.
نکته: علت رابطه جنسی دردناک چیست؟
عوامل دیگر عبارتند از:
به ندرت، درد پریود میتواند ناشی از یک بیماری زمینهای باشد. درد پریود که به دلیل وجود یک بیماری زمینه ای رخ می دهد، بیشتر بر زنان مسنتر تأثیر میگذارد. در واقع زنان در سنین 30 تا 45 سالگی بیشتر به آن مبتلا میشوند.
بیماریهایی که باعث درد پریود می شوند؟
بیماری هایی که می توانند باعث درد پریود شوند عبارتند از:
آندومتریوز
وقتی سلولهایی که به طور معمول روی رحم قرار دارند در مکانهای دیگر مانند لولههای فالوپ و تخمدانها رشد میکنند. این سلولها در صورت ریزش می توانند باعث درد شدید شوند.
فیبروم
فیبروم یا تومورهای غیر سرطانی که می توانند در رحم یا اطراف آن رشد کنند که منجر به پریودهای شدید و دردناک می شوند.
بیماری التهابی لگن
وقتی رحم، لوله های فالوپ و تخمدان ها با باکتری ها آلوده میشوند و باعث التهاب رحم می شود.
آدنومیوز
وقتی بافتی که به طور معمول رحم را می پوشاند در دیواره عضلانی رحم شروع به رشد میکند و پریود شخص را دردناک می کند. در مورد درمان اندومتریوز بیشتر بخوانید.
درمان های خانگی برای کاهش سریع درد پریود
بسیاری از درمان های خانگی می توانند به تسکین دردهای قاعدگی کمک کنند، این موارد عبارتند از:
گرم کردن شکم
قرار دادن یک بطری آب گرم روی شکم می تواند ماهیچهها را شل کرده و گرفتگی شکم را تسکین دهد. گرما به عضله رحم کمک میکند تا آرام شود و میتواند گرفتگی و ناراحتی را کاهش دهد.
بهترین قرص برای کاهش درد پریود
مصرف داروهای بدون نسخه (OTC)
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مسکن های بدون نسخه (OTC) هستند که برای دردهای قاعدگی و خونریزی شدید قاعدگی توصیه میشود NSAID ها شامل ایبوپروفن (Advil) و ناپروکسن (Aleve) هستند. این داروها به کاهش تولید پروستاگلاندین در بدن کمک می کنند.
مفنامیک اسید یکی از بهترین داروها برای کاهش درد دوران پریودی است. به طور کلی داروهای این دسته در بیماران کلیوی کسانی که مشگلات گوارشی و یا سابقه ای از بیماریهای خونی دارند حتما فقط تحت نظر پزشک متخصص زنان استفاده شود.
انجام ورزش های سبک
اگرچه ورزش ممکن است آخرین کاری باشد که بسیاری از افراد در هنگام گرفتگی احساس تمایل به انجام آن دارند، اما ممکن است باعث تسکین درد شود. اگر فردی درد داشته باشد، ورزش شدید ممکن است مفید نباشد، اما حرکات کششی ملایم، پیاده روی سبک یا انجام یوگا ممکن است کمک کننده باشد.
مشاوره با متخصص زنان و زایمان
یکی از بهترین و الزامی ترین کارهایی که باید در خصوص درمان انواع دردهای زنانه انجام دهید مشاوره گرفتن از بهترین متخصص زنان و زایمان است. دردهای مختلفی بر اساس سن و شرایط خانم ها در زمان های مختلفی ایجاد می شود که همگی آنها نیاز به درمان دارند. درد دوران پریود نیز از این قاعده مستثنی نیست. بسیاری گمان میکنند این دردها طبیعی است و تنها باید آنرا تحمل کرد.
همانطور که در طول مقاله به این موضوع اشاره شد ممکن است وجود بیماریهای زنانه باعث تشدید دردهای پریود شود. بهتر است قبل از هرگونه اتفاق ناخوشایند برای چکاپ و بررسیهای ماهانه و سالانه به پزشک متخصص مراجعه کنید.
بجز مراجعه حضوری می توانید مشاوره آنلاین با دکتر متخصص زنان داشته باشید. این روش هم مقرون به صرفه بوده و هم در دوران کرونا و آلودگی شدید هوا، دوری مسافت و مشکلات اینچنینی را برطرف خواهد کرد.