سقط جنین چیست؟ و چگونه باید از آن جلوگیری کرد؟ اگر بدانیم چه عواملی در سقط جنین موثر است بیشک می توانیم از بروز آن جلوگیری کنیم. برای بسیاری از خانواده هایی که با مشکلات ناباروری دست و پنجه نرم میکنند و در انتظار در آغوش گرفتن فرزندشان هستند، سقط جنین می تواند مثل یک کابوس وحشتناک باشد. ابتدا باید علت ناباروری مشخص شود سپس بررسی های لازم صورت بگیرد. با ما در این مقاله همراه باشید تا در این زمینه اطلاعات بیشتری به شما عزیزان ارائه دهیم.
سقط جنین یا سقط خود به خودی، زمانی است که یک زن باردار جنین خود را در 20 هفته اول بارداری از دست می دهد. سقط جنین می تواند بدلیل سوابق بیماریهای زمینه ای ایجاد شود. با این حال، گاهی اوقات خانم باردار ممکن است نا آگاهانه کارهایی را انجام دهد که باید در دوران بارداری از آنها اجتناب کند که باعث سقط جنین می شود.
علائم سقط جنین
علائم زیادی وجود دارد که می تواند به خاتمه بارداری اشاره کند. حتی اگر مراقبتهای دوران بارداری را به خوبی رعایت کرده اید و در عین حال علائم زیر را مشاهده می کنید، لطفاً برای حل مشکل سقط جنین به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
ترشح مخاط صورتی رنگ
مخاط صورتی رنگی که به مادر نشان می دهد که در شرف زایمان است. اگر این مورد را قبل از هفته بیستم بارداری مشاهده کردید، می تواند نشانه سقط جنین باشد.
گرفتگی عضلات
درست مانند زایمان، گرفتگی عضلات معمولاً در ابتدا خفیف است اما به تدریج تشدید می شود. گرفتگی ها معمولاً در قسمت تحتانی شکم و پشت شدید تر هستند و می توانند مانند درد پایین کمر ظاهر شوند.
خون ریزی
خونریزی می تواند به آرامی به داخل نفوذ کند و به تدریج بدتر شود. همچنین ممکن است با دفع مقدار زیادی لخته خون همراه باشد. گرفتگی ها معمولاً در قسمت تحتانی شکم و پشت شدید تر هستند و می توانند مانند درد پایین کمر ظاهر شوند. هنگامی که گرفتگی و لکه بینی وجود دارد – یعنی قطرات خون روی لباس زیر – خانم باردار باید فوراً به پزشک مراجعه کند تا جلوی سقط جنین را بگیرد.
تب و خستگی
تب به خودی خود همیشه نشانه سقط جنین نیست، اما اگر با هر یک از علائم دیگر همراه باشد، زن باردار باید نگران باشد.
علل سقط جنین
در زیر مواردی وجود دارد که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کنید و ممکن است باعث سقط جنین شوند. اگرچه بسیاری از این موارد خارج از کنترل زن باردار است، اما در صورت وجود آنها مادر می تواند کنترل این موارد را یاد بگیرد.
فیبروم ها
فیبروم ها خوش خیم، غیرسرطانی و غیرطبیعی در داخل یا روی رحم زن رشد می کنند. هر چه فیبروم به مرکز رحم زن در جایی که کودک در آن قرار دارد نزدیک تر باشد، احتمال سقط جنین بیشتر می شود. همچنین، اندازه فیبروم می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد.
اگر فیبروم دارید، هنگام برنامه ریزی برای بچه دار شدن باید با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. فیبروم ها با قاعدگی دردناک، مدت قاعدگی طولانی تر و کمردرد همراه هستند. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، قبل از بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
لطفا توجه داشته باشید که فیبروم ها گاهی اوقات ژنتیکی هستند. بنابراین، اگر یکی از اعضای خانواده شما از فیبروم رنج می برد، پس باید برای معاینه پزشکی مراجعه کنید. چاقی و بلوغ زودرس نیز از عوامل خطر بروز فیبروم هستند.
عفونت ها
برخی از عفونتها مانند توکسوپلاسموز (که در مدفوع گربه یافت می شود)، سرخچه و کلامیدیا نیز می توانند باعث سقط جنین شوند. برخی از آنها با علائم مختلفی همراه هستند و برخی دیگر اصلاً علامتی ندارند.
عفونت واژن مساله مهمی است که رسیدگی های خود را می طلبد. بهتر است یک خانم برای انجام معاینات روتین به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کند تا بتواند همیشه در امنیت و سلامت کامل قرار داشته باشد.
تب
اگر در سه ماه اول بارداری بیمار شدید و احساس تب داشتید، لطفاً به پزشک اطلاع دهید. دمای 38.9 درجه سانتیگراد و بالاتر می تواند برای جنین شما مضر باشد.
بیماری
کسانی که به بیماری های قلبی، کبدی، کلیوی، بیماری های هورمونی، دیابت، چاقی، فشار خون و… مبتلا هستند، مستعد سقط جنین می باشند. اگر به هر یک از این بیماری ها مبتلا هستید و قصد بارداری دارید، باید بارداری شما تحت نظر دقیق پزشک متخصص زنان و زایمان انجام شود.
این مسئله برای اطمینان از این است که سوابق بیماری شما به کودک آسیب نرساند. پزشک شما همچنین میتواند داروهای شما را تغییر دهد تا مطمئن شود که داروها به کودک شما صدمه ای وارد نمی کنند.
سن
خانم هایی که بالای 35 سال سن دارند بیشتر در معرض سقط جنین هستند. بارداری بالای 35 بایستی تحت نظارت دقیق پزشک متخصص زنان انجام شود.
سابقه سقط جنین در گذشته
احتمال سقط جنین در فردی که قبلاً سقط جنین داشته است بیشتر از کسی است که سابقه سقط جنین نداشته است. این موضوع در مورد کسانی که سقط جنین سابقشان به درستی بررسی و درمان نشده است نیز صادق است.
جلوگیری از سقط در دوران بارداری
مواردی که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کرد و باعث سقط جنین می شود نیز می تواند شامل گزینه های سبک زندگی و غذا باشد. در اینجا برخی از انتخاب های شما که می تواند باعث سقط جنین شود آورده شده است:
مصرف مواد مخدر
مصرف مواد مخدر مانند کوکائین، ماری جوانا، مت آمفتامین و هروئین می تواند باعث سقط جنین شود. داروها در دوران بارداری بی خطر نیستند. مصرف هرگونه دارویی را با پزشک متخصص زنان و ایمان خود در میان بگذارید.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن می تواند حاملگی را خاتمه دهد. اینگونه است که سیگار می تواند به جنین آسیب برساند: در سه ماهه اول، سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار می تواند باعث مشکلات کروموزومی شود که می تواند منجر به سقط جنین شود.
مواد غذایی غیربهداشتی و نامناسب
گوشت نپخته یا نیم پز ممکن است حاوی باکتری به نام لیستریا باشد. لیستریا می تواند باعث سقط جنین شود. همچنین می تواند خانم باردار را دچار مسمومیت غذایی کند که برای جنین بسیار خطرناک است.
الکل
این مورد یکی از مهمترین مواردی است که در دوران بارداری باید از آن اجتناب کرد و باعث سقط جنین می شود. نوشیدنی های الکلی نه تنها می توانند باعث سقط جنین شوند، بلکه می توانند به کودک آسیب برسانند و مشکلات رشدی مانند سندرم الکل جنینی (FAS) ایجاد کنند.
استرس و نگرانی
زنان باردار به استراحت زیادی نیاز دارند. استرس هم برای سلامتی مادر و هم برای رشد جنین مضر است.
من سه ماه پیش سقط داشتم چقدر بگذره تا مجدد اقدام کنم ؟
حتما باید شرایط تون توسط متخصص زنان بررسی بشه