عوامل بسیاری از جمله سابقه خانوادگی و سن افراد در ایجاد سردرد در خانمها و آقایان نقش دارد اما نوع خاصی از سردرد وجود دارد که فقط مختص خانمها میباشد، سردرهای دورهی پریود که با نوسانات هورمونی ایجاد میشود.
خانمها طی دوران پریود خود علائم مختلفی را تجربه میکنند، بعضی از این علائم عبارتند از:
- سردرد
- گرفتگی عضلات
- حالت تهوع
- نفخ
- تغییرات خلق و خو
- سرگیجه
- تعریق
- مدفوع شل
سردرد قاعدگی ممکن است قبل از پریود، طی دورهی پریود و یا بعد از آن اتفاق بیفتد. سردرد حتی ممکن است طی دورهی تخمکگذاری (دورهای که تخمدانها تخمک را آزاد میکنند) ایجاد شود. این سردردها میتواند خفیف باشد یا اینکه به حدی شدید باشد که باعث اختلال در فعالیتهای روزمره شود.
سردردهای خفیف دوره پریودی
سردردهای خفیف با علائمی مانند تحریک پذیری و حساس شدن سینهها همراه است، ممکن است فردی که این علائم را دارد، مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی باشند. سردردی که طی چرخه قاعدگی اتفاق میافتد معمولاً توسط هورمون زنانه استروژن به وجود میآید، طی این چرخه میزان هورمونهای زنانه متغییر بوده و کاهش و افزایش مییابد. سردرد گاهی اوقات با نوسانات استروژن و پروژسترون (یکی دیگر از هورمونهای زنانه) اتفاق میافتد.
علت دقیق ابتلا به سردرد دوره پریودی چیست؟
به دلایل مختلفی ممکن است خانمها در این دوران دچار سردرد شوند که مهمترین و دقیق ترین آن نوسانات هورمونی است. به علاوه با بررسی و تشخیص پزشک علتهای دیگر ناشی از سردرد مشخص و بررسی خواهد شد. دورره یائسگی و نزدیکی به این دوره از دیگر عواملی است که خانم ها را با این مشکل مواجه می کند. نزدیک شدن به دوره یائسگی فرد را با درجات کمی از مییگرن مواجه خواهد کرد.
هورمون درمانی که به دلایل مختلفی ممکن است صورت بگیرد فرد را با نوسانات هورمونی و سردرد رو به رو می کند. دوره بارداری نیز به خودی خود باعث بالارفتن احتمال ابتلا به سردرد میشود. هورمون های بارداری می تواند باعث تحریک پذیری بیشتر این هورمونها شود.
سروتونین که یک ماده ضدافسردگی در مغز است میتواند در ایجاد سردرد نقش مهمی داشته باشد. هنگامی که میزان این هورمون در مغز کم میشود، رگهای خونی منقبض شده و باعث سردرد میشود. وجود سروتونین ابعاد وسعی از سلامت مثل خلق و خو، روابط زناشویی و حتی خواب فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
وقتی میزان سروتونین در مغز افرایش بیابد احساس بهتر و شادتری خواهید داشت ودرنتیجه سرحال تر خواهید بود. راه های مختلفی برای افزایش این ماده در بدن وجود دارد. همچون مصرف بیشتر ویتامین B، ماساژ دادن، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، استفاده از منیزیوم بیشتر، کاهش مصرف قند، مدیتیشن، مثبت اندیشی و… .
به دلیل نوسانات سطح استروژن و پروژسترون، زنان در برابر سردرد آسیب پذیرتر میشوند. طی یکی تحقیق سردردهای حاد میگرنی زمانی که سطح استروژن بدن کاهش مییابد، به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. افرادی که دچار سردردهای میگرنی، سردردهای تنشی و سردردهای برگشتی هستند طی چرخه قاعدگی از سردردهای بیشتری رنج میبرند.
زنان سه برابر بیشتر از مردان از میگرن رنج میبرند و 60 درصد مبتلایان به سردرد تنشی را خانمها تشکیل میدهند. 60 درصد زنانی که دچار سردرد میگرنی هستند، قاعدگی را یک محرک جهت شروع سردردهای خود عنوان کردهاند.
تغییرات هورمونها در سردرد خانم ها چه نقشی دارد؟
پس از دوران بلوغ و با شروع دورههای قاعدگی، زنان بیشتر از مردان دچار سردرد میشوند. در برخی از زنان اولین حمله میگرن با شروع مصرف داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری شروع میشود. به عقیده محققان هورمونها باعث افزایش فعالیت در مغز میشود و ممکن است سبب تحریک بعضی از سلولهای مغز که مسبب ایجاد درد هستند بشوند به عبارت دیگر هورمونها بر مواد شیمیایی مرتبط با سردرد در مغز تاثیر میگذارند.
میزان هورمونهای زنانه با شروع دورههای قاعدگی، مصرف داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری، باردار شدن، زایمان و یائسگی دچار تغییر میشود. این تغییرات هورمونی بر تعداد و شدت سردردها تاثیر گذار هستند. میزان ثابت هورمون استروژن ممکن است در بهبود سردرد موثر باشد اما کاهش یا تغییر در میزان آن در بدتر شدن آن نقش دارد. کاهش استروژن قبل از پریود باعث ایجاد سردرد قبل و یا در طی دورهی خونریزی میشود.
درمان قطعی سردردهای دورهی پریود
راهکارهای مختلفی برای درمان سردردهای شدید در این دوره وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
استفاده از یخ
یک پارچه سرد یا کیسه یخ را روی ناحیه دردناک سر یا گردن خود برای چند دقیقه نگه دارید. بهتر است کیسه یخ را در یک حوله بپیچید تا به پوست شما آسیب وارد نشود.
تمرینات آرامشبخش
انجام حرکات یوگا، مدیتیشن و دیگر تمریناتی که جهت کاهش استرس و افزایش آرامش میباشد میتواند در کاهش سردردهای دوران پریود کمککننده باشند.
بیوفیدبک
بیوفیدبک روشی است که در آن واکنشهای بدن خود، در مقابل هرگونه استرس یا عامل محرک دیگر را زیر نظر میگیرید، با این روش تا حدودی میتوانید به کاهش سردردهای خود طی دوران پریود کمک نمایید.
داروهای مسکن بدون نسخه
برای کاهش سردردهای ناشی از دوره پریودی ممکن است پزشک متخصص زنان برای شما استفاده از داروهایی مثل ناپروکسن و یا ایبوپروفن را تجویز کند. استفاده خودسرانه از هیچ دارویی توصیه نمی شود اما به طور معمول استفاده از مسکنها برای کوتاه مدت خللی ایجاد نمیکند. با این حال با مراجعه به پزشک داروهایی به شما پیشنهاد میشود که با بررسی اولیه شرایط شما مخصوص خودتان تجویز شده است.
چند راهکار ساده برای پیشگیری از سردردهای دوران پریود
- اگر این سردردها همیشه طی دوره قاعدگی برای شما اتفاق میافتد تحت نظر پزشک میتوانید درمان پیشگیرانه داشته باشید. اگر دوره قاعدگی شما منظم است بهتر است این داروها را از چند روز پیش از شروع خونریزی تا چند روز پس از پایان آن مصرف نمایید. اگر سردردهای نامنظم دارید میتوانید داروها را با اولین علائم شروع سردرد مصرف نمایید. برای مصرف تمام داروها به مدت طولانی باید با پزشک مشورت داشته باشید، زیرا در کنار اثرات مسکن و بهبودی، عوارض جانبی زیادی نیز ممکن است برای شما به همراه داشته باشند.
- در شیوهی زندگی خود تغییراتی را ایجاد نمایید، کاهش استرس، مصرف تمام وعدههای غذایی با رژیم غذایی سالم مملو از میوهجات و سبزیجات، مصرف آب به میزان کافی، ورزش منظم و کاهش استرس از تغییرات مفیدی هستند که میتواند در جلوگیری از سردرد طی دوران پریود موثر باشند.
- اگر استفاده از قرصهای هورمونی پیشگیری از بارداری باعث بدتر شدن سردردهای شما طی دوران پریود شدهاند، این موارد را با پزشک خود مطرح نمایید شاید لازم باشد از روش دیگری جهت پیشگیری از بارداری استفاده نمایید تا میزان ناراحتی شما در این دوره به حداقل ممکن برسد.
ممنو از توضیحاتتون من یکم یخ میذارم آروم میشم ولی باز همچنان ادامه داره سردردام