بیماری سوزاک یک بیماری عفونی است که در اثر تماس جنسی منتقل میشود. عامل ایجاد کننده بیماری باکتری نایسریا گونوره میباشد. این بیماری از طریق رابطه جنسی دهانی، تناسلی و یا مقعدی از فرد آلوده به افراد سالم انتقال مییابد. اکثر سویههای این باکتری نسبت به آنتی بیوتیک مقاوم شده و شیوع آن در اکثر جوامع رو به افزایش است.
علائم بیماری سوزاک در خانمها و آقایان متفاوت میباشد، در برخی از افراد به ویژه در خانمها این بیماری ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشد اما در برخی دیگر 2 تا 7 روز پس از ابتلا علائم ظاهر میشود. ما در این مطلب در خصوص این بیماری مقاربتی صحبت خواهیم کرد و اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم. لطفا تا انتها همراه ما باشید.
علائم بیماری سوزاک در خانمها
علائم اولیه بیماری در خانمها در اکثر موارد خفیف میباشد و ممکن است به عنوان عفونت واژن یا مثانه تشخیص داده شود. همانطور که اشاره شد در بسیاری از موارد خانمها هیچ گونه علائمی از خود نشان نمیدهند اما در صورت بروز علائم، موارد زیر مشاهده میشود:
- بیماریهای التهابی لگن
- درد شکم
- تب
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- آبسه
- دردهای مزمن لگن
- ایجاد زخم در لولههای فالوپ که ممکن است منجر به ناباروری و یا افزایش احتمال حاملگی خارج از رحم شود.
- درد در هنگام رابطه جنسی
- خونریزی واژینال بین دو دورهی قاعدگی و یا پس از رابطه جنسی
علائم بیماری سوزاک در صورت آلوده شدن رکتوم
هم در خانمها و هم در آقایان ممکن است بیماری سوزاک منجر به آلودگی رکتوم شود، علائم عفونت رکتوم عبارتند از:
- خارش در ناحیه مقعد
- درد
- خونریزی
- حرکات روده دردناک
در افرادی که از طریق رابطه جنسی دهانی آلوده شدهاند، ممکن است گلودرد مشاهده شود؛ اما علائم دیگری وجود نخواهد داشت.
چه عواملی منجر به افزایش احتمال بیماری سوزاک می شود؟
- داشتن رابطه جنسی واژینال، دهانی و یا مقعدی بدون استفاده از کاندوم
- سن بین 15 تا 29 سال
- داشتن شریکهای جنسی متعدد
تشخیص بیماری سوزاک
این بیماری از طریق گرفتن نمونههایی از مجرای ادرار در آقایان و دهانه رحم در خانمها و یا نمونههای ادرار قابل تشخیص میباشد. در برخی موارد ممکن است نمونههایی از گلو و یا مقعد تهیه شود.
پیشگیری از بیماری سوزاک
افرادی که هیچ گونه علامتی ندارند میتوانند این بیماری را به سایرین انتقال دهند بنابراین لازم است که اصول پیشگیری از بیماری را بدانید.
- پیش از هرگونه رابطه جنسی در مورد سوابق بیماریهای جنسی شریک خود اطلاعات لازم را کسب نمائید.
- در طول رابطهی جنسی به طور صحیح از کاندوم استفاده نمائید.
- اگر از نظر جنسی فعال هستید به طور مرتب آزمایشهای مربوط به بیماریهای مقاربتی را انجام دهید.
- هر زمان که نسبت به بیماری خود آگاه شدید به شریک جنسی فعلی و شرکاء جنسی قبلی خود اطلاع دهید تا تحت درمان قرار بگیرند.
این بیماری در افرادی که از نظر جنسی فعال هستند و جوانان بین 20 تا 29 سال (به ویژه مردان) بیشتر از سایر گروههای سنی تاثیر میگذارد، بنابراین توصیه میشود افرادی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند به صورت دورهای، آزمایشهای تشخیصی و غربالگری مربوط به بیماریهای منتقله از راه جنسی مانند سوزاک را انجام دهند.
درمان بیماری سوزاک
اکثر سویههایی بیماری سوزاک که در حال حاضر در بیشتر نقاط جهان در حال گردش هستند نسبت به درمانهایی که قبلا وجود داشت مقاوم شدهاند و به همین دلیل شیوع این بیماری در حال افزایش است.
آمار دقیقی از شیوع این بیماری در کشور ما در دسترس نیست اما بر اساس آمار کشورهای پیشرفته میزان شیوع بیماری در 10 سال گذشته بیش از 81 درصد افزایش یافته است.
هر زمانی که پزشک تشخیص داد شما مبتلا به بیماری سوزاک هستید باید درمانهای دارویی با آنتی بیوتیک را شروع نمائيد، بسیار مهم است که هم شما و هم شریک جنسی شما به صورت همزمان تحت درمان قرار بگیرید و تا زمانی که دورهی درمان شما کامل نشده است باید از هرگونه رابطه جنسی محافظت نشده خودداری نمائید.
سه هفته پس از پایان درمان لازم است تا مجدد تحت بررسی قرار بگیرید تا مطمئن شوید که دارودرمانی برای شما موثر بوده است. گاهی اوقات پزشکان توصیه مینمایند که 3 ماه پس از درمان نیز آزمایش های تشخیص تکرار شوند.
بسیار مهم است که تا 7 روز پس از پایان درمان و نتیجهی آزمایش منفی از هرگونه رابطه جنسی حتی با کاندوم نیز خودداری شود.