دیابت بارداری چیست؟ هر زن باردار ممکن است با دیابت بارداری مواجه شود. اما این بیماری چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟
دیابت بارداری به این معنا است که شما پیش از حاملگی به دیابت مبتلا نبوده اید و پس از بارداری با این بیماری مواجه شده اید. همچنین زمانی که حاملگی شما پایان یابد این بیماری نیز از بین میرود. زنانی که در دوران بارداری خود قند خون بالایی دارند به دیابت بارداری مبتلا هستند. این بیماری معمولاً بین هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری ایجاد میشود و نیاز به درمان دارد. برای کنترل و درمان این بیماری میبایست به متخصص زنان مراجعه کنید و تحت کنترل و درمان قرار بگیرید. قند خون تا چه اندازه در زنان باردار نرمال است؟ قند خون نرمال ناشتا، بین ۶۰ تا ۹۵ و قند خو ن نرمال دو ساعت بعد از غذا، بین ۸۰ تا ۱۲۰ است. اگر قند خون زن حامله از این بیشتر باشد دیابت بارداری مطرح میشود.
آیا شما هم جزو افرادی هستید که به دیابت بارداری مبتلا شدهاید؟
آیا شما هم علايم مربوط به قند بارداری را دارید؟
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با GDM این مقاله از سایت دکتر مهشید کریمی را تا پایان مطالعه کنید.
علائم قند بارداری GDM
برای این بیماری علائم مختلفی وجود دارد که از جمله شایعترین علائم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- احساس خستگی
- عطش بیش از اندازه
- خرناس
- تار شدن دید
- نیاز به ادرار بیش از اندازه
علت ایجاد دیابت بارداری
علت دیابت بارداری در حالت کلی ناشناخته است اما هورمون ها در این بیماری موثر هستند.
زمانی که شما باردار هستید بدن مقدار بیشتری از هورمونهای لاکتوژن جفتی انسان و هورمون هایی که مقاوم به انسولین هستند را تولید میکند که این هورمون ها روی جفت شما تاثیر بسیاری می گذارد و این افزایش هورمون ها بدن شما را در برابر انسولین مقاوم میکند.
در حالت کلی در بارداری بدن شما به صورت نرمال نسبت به انسولین مقاوم می شود.اگر مقاومت به انسولین بیش از حد شدید شود، ممکن است سطح گلوکز خون غیر طبیعی افزایش یابد. این موضوع میتواند موجب دیابت بارداری شود. به همین جهت مراقبتهای بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
احتمال داشتن دیابت بارداری در چه افرادی بیشتر است؟
اگر شما جز گروه های ذکر شده در ادامه مطلب هستید باید بدانید که ریسک ابتلا به دیابت بارداری در شما بیشتر است
افرادی که سن آنها بالای ۲۵ سال است
افرادی که سابقه خانوادگی دیابت یا فشار خون بالا دارند
اضافه وزن مادران قبل از بارداری
سقط جنین یا مرده زایی بدون دلیل
برای یک مدت از گلوکوکورتیکوئیدها استفاده کرده اید
دیابت بارداری و جنسیت جنین
آیا جنسیت فرزند در دیابت بارداری تاثیر دارد؟
طبق مطالعات صورت گرفته مادرانی که سن بیشتر از ۳۵ سال دارند و فرزند آنها پسر است بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند.
بیشتر بدانید: تعیین جنسیت جنین
درمان دیابت بارداری
دیابت بارداری دارای دو نوع A1 و A2 می باشد که نوع اول با رژیم قابل درمان است ولی نوع دو نیاز به انسولین و داروهای خوراکی دارد
مادرانی که دچار دیابت بارداری شدند باید به دنبال راهکارهای درمان این بیماری باشند. بهترین کار مراجعه به یک پزشک متخصص در این زمینه می باشد
از مهمترین راههای درمانی دیابت بارداری رژیم غذایی و فعالیت بدنی است در صورتی که این دو پاسخگو نباشد برای کنترل قند مادر از درمان با انسولین استفاده میشود.
سطح قند خون شما در طول روز میتواند برنامه درمانی شما را مشخص کند. برای این کار پزشکان به شما توصیه میکنند که قبل و بعد از غذا خوردن قند خون خود را آزمایش کنید.
در برخی موارد پزشکان تزریق انسولین را پیشنهاد می کنند. البته تعداد کمی از بانوان برای کنترل دیابت بارداری خود به انسولین نیاز دارند.
برای درمان دیابت بارداری چه خوراکیهایی بخوریم؟
بهتر است زمانی که به دیابت بارداری مبتلا شدهاید به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا یک رژیم غذایی ویژه خودتان در اختیارتان قرار دهند. اما یک رژیم غذایی که میتواند برای تمام افراد مبتلا به دیابت بارداری مناسب باشد به شرح زیر است
کاهش مصرف چربی و روغن
توجه داشته باشید که مصرف روغن های مانند روغن زیتون، روغن مغزها و غیره سالمترین نوع چربی هستند و استفاده آنها مفید است
در این دوران از اسیدهای چرب امگا ۳ بیشتر مصرف کنید
سعی کنید بیشتر غذاها را به صورت آب پز استفاده کنید و به جای سرخ کردن مواد غذایی آنها را کباب کنید
مصرف روزانه ۲ الی ۳ وعده پروتیین برای زنان باردار لازم است
از سبزی ها و میوه های تازه استفاده کنید. از خوردن میوه هایی که قند زیادی دارند پرهیز کنید
بهترین گزینه ها برای مصرف کربوهیدرات شامل :
- غلات
- حبوبات
- برنج قهوه ای
- سبزیجات نشاستهدار
آیا دیابت بارداری عوارض دارد؟
مادرانی که دچار دیابت بارداری هستند اگر در طول بارداری سطح قند خون خود را کنترل نکنند سلامت کودک را به خطر میاندازند و نوزادان ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شوند که از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره
کرد:
نوزادان با وزن بالا به دنیا می آیند
دیستوکسی شانه
نوزاد دچار مشکلات تنفسی می شود
نوزاد دچار قند خون پایین می شود
امکان ابتلای نوزاد به دیابت در آینده بیشتر میشود.
و…
سوالات متداول
بیماری قند یا دیابت بارداری معمولا با علائمی همچون احساس خستگی، خرناس کشیدن، تار شدن دید، تشنگ بیش از حد و یا ادرار بیش از حد خود را نشان میدهد.
علت دیابت در دوره بارداری هنوز به طور دقیق مشخص نشده است اما طبق مطالعات صورت گرفته یکی از دلایل آن مربوط به مادرانی است که سن بیشتر از ۳۵ سال دارند و فرزند آنها پسر است بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند.
سخن پایانی :
نمی توان یک روش قطعی برای جلوگیری از دیابت بارداری پیشنهاد کرد اما اگر عادت های غذایی سالم داشته باشید و ورزش کنید میتوانید مانع پیشرفت این بیماری شوید. همچنین زنان باردار به محض اینکه متوجه علایم دیابت بارداری شدند باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و تحت کنترل و درمان قرار بگیرند.