آندومتریوز یک بیماری مزمن و غیرسرطانی است که در آن سلولهایی که شبیه پوشش رحم به نام سلولهای آندومتر هستند، در خارج از رحم رشد میکنند. بافتی که رحم را میپوشاند آندومتر نامیده میشود. طبق تحقیقات از هر 10 زن یک نفر تحت تاثیر این بیماری است.
آندومتریوز اغلب یک اختلال دردناک است که عمدتاً در ناحیه لگن رخ میدهد. اگرچه غیرممکن نیست، اما به ندرت پیش میآید که این بافت بیشتر از لوله های فالوپ، تخمدان ها و بافت های پوشاننده ناحیه لگن گسترش یابد. ما در این مطلب سعی بر آن داریم که با معرفی منابع تغذیه مفید به شما کمک کنیم که بتوانید با درمان های خانگی و رژیم غذایی مناسب در کنار مراقبت های درمانی که از پزشک متخصص زنان خود دریافت میکنید این بیماری را تحت کنترل داشته باشید.

غذاهایی که ممکن است بر اندومتریوز تأثیر منفی بگذارند!
نوع سبک زندگی می تواند بر پیشرفت اندومتریوز تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به آن را افزایش دهد. این نوع سبک زندگی همچنین می توانند بر میزان دردناک بودن یا کنترل خوب این اختلال تأثیر بگذارند. اگرچه تحقیقات بیشتری برای ارتباط کامل برخی غذاها یا عادات سبک زندگی با ایجاد یا بدتر شدن این وضعیت نیاز است، اما عوامل زیر ممکن است بر اندومتریوز تأثیر منفی بگذارد:
رژیم غذایی سرشار از چربی ترانس:
تحقیقات میزان بالاتری از تشخیص اندومتریوز را در میان زنانی که چربی ترانس بیشتری مصرف می کنند، نشان داده است. چربی ترانس بیشتر در غذاهای سرخ شده، فرآوری شده و فست فودها یافت می شود.
مصرف گوشت قرمز:
برخی تحقیقات افزایش خطر ابتلا به اندومتریوز را با مصرف زیاد گوشت قرمز نشان داده اند.
گلوتن: یک مطالعه شامل 207 زن مبتلا به اندومتریوز نشان داد که 75 درصد از آنها پس از حذف گلوتن از رژیم غذایی، بر درد خود غلبه کردند.
غذاهایی که می توانند بر تنظیم هورمون تأثیر بگذارند، به ویژه تعادل استروژن، می توانند تأثیر منفی بر افراد مبتلا به اندومتریوز بگذارند. علاوه بر این، از غذاهایی که ممکن است باعث التهاب در بدن شده و منجر به درد بیشتر یا پیشرفت این عارضه شوند، اجتناب کنید. این خوراکیها عبارتند از:
- الکل
- کافئین
- گلوتن
- گوشت قرمز
- چربی اشباع و ترانس
چگونه غذا بر اندومتریوز تأثیر میگذارد؟
التهاب و سطح بالای استروژن می تواند علائم آندومتریوز را بدتر کند و رژیم غذایی شما می تواند بر هر دو عامل تأثیر بگذارد. غذا نقش مهمی در کمک به بدن شما در مبارزه با التهاب و تعادل استروژن دارد. بسیاری از مردم متوجه میشوند که رژیم غذایی مناسب می تواند علائم اندومتریوز را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
فیبر به حذف استروژن اضافی کمک می کند.
رژیم غذایی مناسب برای درمان اندومتریوز
استروژن یک هورمون کلیدی است و برای عملکرد طبیعی به مقداری از آن نیاز دارید. اما استروژن بیش از حد می تواند علائم آندومتریوز مانند گرفتگی و درد را تشدید کند. اینجاست که غذا و فیبر می توانند به کمک شما بیایند. بدن شما از شر استروژن اضافی موجود در مدفوع خلاص می شود. شما باید هر روز اجابت مزاج سالم داشته باشید. اگر این طور نیست، احتمالاً یبوست دارید و سطح استروژن شما ممکن است خیلی بالا باشد. با مصرف کافی فیبر، یبوست و استروژن اضافی را مهار کنید. بزرگسالان باید هر روز 35 گرم فیبر بخورند.
با خوردن مواد غذایی زیر می توانید فیبر بدن خود را تقویت کنید:
- میوه ها و سبزیجات، اما غذا را کامل بخورید و از آب میوه خودداری کنید.
- حبوبات، مانند لوبیا، عدس و نخود.
- سبزیجات.
- غلات کامل، مانند ماکارونی و برنج قهوه ای.
فقط مطمئن شوید که مصرف فیبر خود را به تدریج افزایش دهید. افزودن مقدار زیادی فیبر به طور همزمان می تواند باعث نفخ، گاز معده و ناراحتی گوارشی شود. مصرف فیبر خود را به آرامی افزایش دهید و مقدار زیادی آب بنوشید تا این عوارض جانبی را به حداقل برسانید.
چربی هایی که با التهاب مبارزه می کنند.
رژیم آندومتریوز یک برنامه رژیم غذایی تجویز شده نیست، بلکه فهرستی از غذاهایی است که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید و اگر می خواهید احساس بهتری داشته باشید از آنها اجتناب کنید.
ماهی سالمون
ماهی های چرب مانند سالمون یکی از مهم ترین غذاهایی است که باید در رژیم غذایی خود برای بهبود علائم آندومتریوز استفاده کنید. ماهی سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است که مشخص شده است که درد و التهاب مرتبط با آندومتریوز را کاهش می دهد. اسیدهای چرب امگا 3 با جلوگیری از سنتز پروستاگلاندینها، هورمون هایی که باعث درد و التهاب قاعدگی میشوند، علائم آندومتریوز را کاهش می دهند.
اگر ماهی نمی خورید، چه به این دلیل که آن را دوست ندارید و چه به این دلیل که رژیم گیاهخواری را دنبال می کنید، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مکملهای اسید چرب امگا 3 ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند. می توانید مکمل های امگا 3 وگان را که از منابع گیاهی مشتق شده اند و همچنین مکمل های ساخته شده از روغن ماهی را مصرف کنید.
کلم بروکلی
خوردن طیف گسترده ای از میوه ها و سبزیجات رنگارنگ برای آندومتریوز بسیار مهم است، زیرا این رنگ های زنده از مواد مغذی ضد التهابی به نام آنتی اکسیدان ها می آیند. با این حال، از بین تمام سبزیجاتی که می توانید برای رژیم غذایی آندومتریوز خود انتخاب کنید، بروکلی به دلیل ارتباط آن با سنتز استروژن در بدن یکی از بهترینها است.
تخم مرغ
تخم مرغ منبع عالی پروتئین گیاهی است. آنها به ویژه برای زنانی که رژیم آندومتریوز دارند مفید هستند زیرا حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 هستند، که همانطور که قبلاً ذکر شد به کاهش گرفتگی ناشی از آندومتریوز کمک می کند.
اگر به دنبال افزایش اسید چرب هستید، حتی می توانید به دنبال تخم مرغ های امگا 3 باشید که علاوه بر آن با اسیدهای چرب امگا 3 غنی شده اند. به عنوان یک زن مبتلا به آندومتریوز، ممکن است در طول دوره قاعدگی خود خونریزی شدیدی را نیز تجربه کنید که می تواند ذخایر آهن شما را تخلیه کند. به همین دلیل است که همیشه خوردن مقدار زیادی از غذاهای غنی از آهن، ایده خوبی است.
غلات کامل
احتمالاً می دانید که فیبر برای عملکرد دستگاه گوارش شما مهم است. اما آیا می دانستید که فیبر در دسترسی به استروژن در بدن نیز نقش دارد؟ مطالعات نشان می دهد که یک رژیم غذایی با فیبر بالا ممکن است سطح استروژن را کاهش دهد و به رفع غلبه استروژن موجود در بسیاری از زنان مبتلا به آندومتریوز کمک کند.
صرف نظر از اینکه آیا شما آندومتریوز در روده خود دارید یا خیر، معمولاً با آندومتریوز دچار یبوست می شوید. غلات کامل با فیبر بالا می توانند زمان انتقال مدفوع را هنگام حرکت در روده ها تسریع کنند و با یبوست مبارزه کنند.
دو نوع فیبر در رژیم غذایی ما وجود دارد: فیبر محلول و نامحلول. همه افراد، صرف نظر از اینکه مبتلا به آندومتریوز هستند یا نه، برای داشتن سیستم گوارشی سالم به ترکیب مناسبی از هر دو نیاز دارند. شما میتوانید هر دو نوع را در غلات کامل پیدا کنید، از جمله فیبر محلول در بلغور جو دوسر و فیبر نامحلول در برنج قهوه ای.
مرکبات
مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به آندومتریوز مرتبط است. این یافته به ویژه در زنانی که مقدار زیادی مرکبات از جمله پرتقال و گریپ فروت مصرف میکردند، مشهود بود. در واقع، خوردن یک یا چند وعده مرکبات در روز منجر به کاهش 22 درصدی خطر ابتلا به آندومتریوز می شود.
تاثیر امگا 3 در درمان اندومتریوز
اندومتریوز یک بیماری التهابی است، بنابراین التهاب علائم را بدتر می کند. چربی های امگا 3 می توانند التهاب ناشی از اندومتریوز را آرام کنند. منابع غذایی خوب امگا 3 عبارتند از:
- ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین و تن.
- آجیل مانند گردو.
- روغن های گیاهی، مانند روغن بذر کتان و روغن کانولا.
چربی های غیر اشباع نیز قدرت ضد التهابی دارند. آنها در موارد زیر وجود دارند:
- آووکادو
- آجیل و دانه ها.
- روغن زیتون.
- کره بادام زمینی.
- روغن کاژیره
تاثیر مواد معدنی در درمان آندومتریوز
- مواد معدنی می توانند به آرامش عضلات شما کمک کنند.
- کلسیم به عنوان یک ماده معدنی مهم توجه زیادی را به خود جلب می کند. اما اگر اندومتریوز دارید، مطمئن شوید که منیزیم و روی نیز دریافت می کنید.
منیزیم به دردهای قاعدگی کمک میکند. زیرا یک شل کننده طبیعی عضلات است. غذاهای غنی از منیزیم عبارتند از:
- شکلات تلخ (اما به مقدار کم توجه کنید، زیرا معمولا حاوی شکر اضافه شده است).
- سبزی های برگ دار مانند کاهو تیره، کلم پیچ و اسفناج.
- حبوبات، مانند لوبیا
- مغزها و دانه ها به خصوص بادام و تخمه کدو.
- روی، چرخه های قاعدگی شما را تنظیم می کند که برای تعادل هورمونی مهم است.
بیشترین منابع روی منابع حیوانی است. بنابراین اگر رژیم گیاهخواری دارید، از پزشک متخصص زنان خود بپرسید که آیا باید مکمل روی مصرف کنید یا خیر. منابع خوب روی عبارتند از:
- مرغ، مانند مرغ یا بوقلمون.
- گوشت قرمز
در صورت ابتدا به آندومتریوز باید رژیم غذایی مناسبی در پیش بگیرید از مصرف چربی های ترانس، گوشت قرمز و الکل بپرهیزید.
در 30 تا 50 درصد از زنان، آندمتریوز علت ناباروی است. این زنان برای درمان ناباروری باید تحت مراقب متخصص زنان باشند.