به عفونت ویروسی که باعث رشد زگیل به خصوص در ناحیه تناسلی می شود، عفونت HPV میگویند. به طور کلی، بیشتر از 100 نوع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) وجود داشته که برخی از انواع این عفونتها باعث ایجاد زگیل تناسلی شده و نهایتا ممکن است به سرطان های مختلف منجر شوند. جهت جلوگیری از بروز این عفونت، استفاده از واکسن HPV پیشنهاد میشود.
این واکسن انواع مختلف داشته که هرکدام ممکن است در برابر یک یا چند سویه از ویروسHPV مقاوم باشند. از مورد تاییدترین انواع واکسنها، میتوان به واکسن گارداسیل 9 اشاره کرد. این واکسن مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا بوده و با تزریق آن از ابتلا به 9 سویه از ویروس HPV جلوگیری می شود. در ادامه این مقاله به توضیح درباره واکسن گارداسیل، نحوه عملکرد و تاثیرات آن و مواردی از این قبیل می پردازیم.
چرا باید واکسن گارداسیل بزنیم ؟
واکسن گارداسیل چگونه عمل می کند؟
سویه های مختلف HPV قابلیت انتقال از طریق تماس جنسی را داشته و می توانند منجر به ابتلا به سرطان دهانه رحم شوند. با تزریق واکسن گارداسیل9 می توان باعث پیشگیری از اکثر سرطان های دهانه رحم شد اما مهم است که تزریق واکسن قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس تزریق شود.
واکسن گارداسیل از چه بیماریهایی پیشگیری می کند؟
- سرطان دهانه رحم
- سرطان واژن
- زگیل تناسلی
- سرطان مقعد
- سرطان دهان
- سرطان گلو، سر و گردن
واکسن گارداسیل برای چه کسانی مناسب است و در چه زمانی باید تزریق شود؟
واکسن گارداسیل9 برای تمام جنسیتها قابل استفاده می باشد و توصیه می شود که واکسن HPV به نوجوانان بین 11 تا 12 ساله تزریق شود. همچنین، امکان تزریق آن در سن 9 سالگی نیز وجود دارد. با این حال مهم است که تزریق واکسن قبل از تماس جنسی و قرار گرفتن در معرض HPV اتفاق بیفتد.
همچنین باید بدانید که تزریق این واکسن در سنین پایین ارتباطی با شروع رابطه جنسی در این سنین ندارد؛ بلکه پاسخ بدن به واکسن در این سنین بهتر می باشد. هنگامی که فرد به HPV مبتلا می شود، تزریق واکسن تاثیر زیادی نخواهد داشت با وجود این مشاوره با متخصص زنان در رابطه با درمان و جلوگیری از تشدید یافتن این عارضه می تواند در بهبودی سریع تر شما کمک کننده باشد.
بهترین زمان تزریق واکسن HPV
زمان و تعداد دوز تزریقی با توجه به سن افراد می تواند متفاوت باشد. برای مثال:
- بهترین زمان تزریق واکسن در سنین 11 یا 12 سالگی است که در دو دوز با فاصله زمانی حداقل 6ماه انجام می شود.
- تزریق واکسن در سنین 9 و 10 سالگی و 13، 14 و 15 سالگی نیز در دو دوز موثر می باشد.
- تزریق واکسن در سنین 15 تا 26 سالگی باید در سه دوز و در بازه زمانی 0-2- 6 ماه انجام شود. (به این شکل که واکسن دوم 2 ماه بعد از اولی و واکسن سوم 6 ماه بعد از واکسن اول تزریق میشود.)
چه کسانی نباید واکسن را دریافت کنند؟
این واکسن برای زنان باردار و افراد با بیماری های زمینه ای جدی، توصیه نمی شود. در صورت داشتن هر گونه آلرژی شدید، مانند حساسیت به مخمر یا لاتکس، برای تزریق واکسن از پزشک خود مشورت بگیرید. همچنین، درصورت بروز هر گونه آلرژی در تزریق اول، از انجام تزریق های بعدی اجتناب کنید.
واکسن HPV چه خطرات وعوارض جانبی به همراه دارد؟
در بسیاری از مطالعات انجام شده، این واکسن ایمن بوده است. با این حال بعضی عوارض خفیف از آن گزارش شده که شایع ترین عوارض عبارتند از:
- تورم
- قرمزی
- درد
- حالت تهوع
- استفراغ
- سردرد
- خستگی یا ضعف
در برخی موارد نیز پس از تزریق سرگیجه یا بیهوش شدن گزارش شده است. به همین دلیل پیشنهاد می شود بعد از تزریق به مدت 15 دقیقه در همان مکان بنشینید.