ویروس اچ پی وی یک عفونت می باشد است که معمولاً موجب رشد غیرطبیعی پوست یا غشای مخاطی و بوجود آمدن زگیل خواهد شد. بیش از ۱۰۰ نوع HPV وجود دارد. معمولا چهل مورد از آنها بوسیله تماس مستقیم جنسی واژینال، ارتباط از طریق مقعد یا رابطه دهانی با فردی که مبتلا به این ویروس است انتقال می یابد. ویروس اچ پی وی همینطور میتواند بوسیله دیگر تماسهای صمیمی و پوست به پوست هم انتقال یابد.
بعضی از انواع این ویروس میتواند موجب سرطان شود. بیشتر عفونتهای HPV باعث سرطان نخواهد شد، اما بعضی از انواع HPV تناسلی میتوانند موجب سرطان و التهاب دهانه رحم (قسمت پایینی رحم) شوند. سایر انواع سرطانها، بخصوص سرطانهای مقعد، آلت تناسلی، واژن، فرج و بخش انتهای گلو (اوروفارنکس)، هم با عفونت HPV ارتباط دارند. این عفونتها بیشتر بوسیله تماس جنسی یا دیگر تماسهای پوستی انتقال می یابد.
نشانه های ویروس اچ پی وی HPV در آقایان
افراد زیادی از آقایان مبتلا به ویروس HPV هیچ نشانه ای ندارند، اگرچه بعضی از آنها مبتلا به زگیل های تناسلی می شوند. پس اگر ضایعات غیر معمولی بر روی آلت تناسلی مردانه، اسکروتوم (کیسه بیضه ) یا مقعد مشاهده نمودید، به متخصص مراجعه کنید. بعضی از سويه های ویروس HPV منجربه سرطان های آلت تناسلی، مقعد و گلو در مردان می شود. بعضی از آقایان بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان های مشابه با HPV می باشند، همچون مردانی که با مردان دیگر رابطه جنسی دارند و یا مردانی که دارای سیستم ایمنی ضعیف تری دارند.
نشانه های ویروس اچ پی وی HPV در بانوان
با توجه به آزمایشات انجام شده، بانوان با گذشت زمان حداقل یک نوع ویروس HPV را دریافت می نمایند. بیشتر بانوان مبتلا شده به HPV نشانه ندارند ولی برخی از این افراد دچار زگیل و تبخال تناسلی خواهند شد که امکان دارد در داخل واژن، در کناره های حنجره یا گردنه رحم یا فرج (آلت تناسلی زنانه) نمایان شوند. در صورت دیدن رشد هر بافت غیرطبیعی بر روی آلت تناسلی مناسب تر است با پزشک خود مشورت کنید.
بعضی از انواع ویروس HPV خواهد توانست سرطان دهانه رحم یا سرطان های واژن، مقعد یا گلو بوجود آورد. غربالگری پی در پی می تواند به مشخص شدن تغییرات مربوط به سرطان دهانه رحم در بانوان کمک زیادی کند. همچنین، آزمایش های DNA بر روی سلول های رحم می توانند قسمت های HPV مرتبط با سرطان های دستگاه تناسلی را مشخص کنند.
انواع ویروس اچ پی وی
ویروس اچ پی وی به 2 دسته بی خطر و پرخطر تقسیم خواهد شد. ویروس اچ پی وی های بی خطر یا خفیف در بیشتر مواقع هیچ بیماری ایجاد نخواهند کرد. با این وجود، چند نوع HPV کم خطر میتواند موجب بوجود آمدن زگیل در قسمت تناسلی، زگیل مقعد، زگیل دهانی یا زگیل گلو شود. ویروس اچ پی وی های پرخطر میتوانند باعث ایجاد چندین نوع سرطان شوند. حدود چهارده نوع بیماری اچ پی وی پرخطر از جمله 16، 18، 31، 33، 35، 39، 45، 51، 52، 56، 58، 59، 66 و 68 وجود دارد.
2 مورد از آنها، یعنی HPV16 و HPV18، باعث بیشتر سرطانهای وابسته با بیماری HPV می باشند. همانطور که گفتیم، ویروس اچ پی وی، عفونتی متداول می باشد. تقریباً تمام افراد فعال از لحاظ جنسی در حدود چند ماه تا چند سال بعد از آغاز فعالیت جنسی به HPV آلوده خواهند شد. حدود بخشی از این عفونتها از نوع پرخطر ویروس HPV می باشند.
ویروس اچ پی وی میتواند هم آقایان و هم بانوان را مبتلا کند و در نتیجه موجب بیماری و سرطان شود. البته باید ذکر کنیم که تمام عفونتهای HPV موجب سرطان نخواهند شد. سیستم ایمنی بدن شما در بیشتر اوقات عفونتهای ویروس HPV را کنترل می نمایند تا موجب سرطان نشوند. عفونتهای پرخطر ویروس HPV اگر ادامه پیدا کند، میتوانند موجب سرطان، بخصوص سرطان دهانه رحم در بانوان شوند. زیرا بعضی اوقات عفونتهای HPV با موفقیت به وسیله سیستم ایمنی کنترل نخواهند شد.
روش های درمان ویروس اچ پی وی چیست؟
بوسیله کم شدن شرکای جنسی می توانید از این بیماری جلوگیری نمایید. همینطور استفاده از کاندوم لاتکس می تواند خطر مبتلا شدن به ویروس اچ پی وی را پایین بیاورد. 3 واکسن اچ پی وی بوسیله سازمان غذا و دارو تأیید شده اند. تازه ترین مورد واکسن گارداسیل 9 بود که برای محافظت در مقابل سرطان گردن رحم و زگیل های تناسلی در افراد سنین 9 الی 45 ساله تأیید شده است.
مراکز کنترل و جلوگیری از بیماری ها (CDC) ، واکسیناسیون معمول HPV را برای دختران و پسران 11 الی 12 ساله پیشنهاد می دهند ، حتی امکان دارد زودتر در سن 9 سالگی صورت گیرد. برای دختران و پسران ، ایده آل می باشد که پیش از تماس جنسی و قرار گرفتن در معرض HPV ، واکسن را دریافت نمایند. اما اگر پیش از آلوده شدن به فرد واکسن زده شود، خواهد توانست از اکثر موارد سرطان گردن رحم پیشگیری نماید.
امروزه مرکزهای کنترل و جلوگیری از بیماری ها پیشنهاد می کنند، تمام افراد 11 الی 12 ساله به جای برنامه 3 دوزه که از قبل پیشنهاد شده بود، 2 دوز واکسن HPV را حداقل با فاصله 6 ماه از هم دریافت نمایند. نوجوانان 9 الی 10 ساله و نوجوانان 13 الی 14 ساله هم خواهند توانست برنامه جدید دو دوزه واکسیناسیون را دریافت نمایند.
راههای انتقال ویروس اچ پی وی
عفونت اچ پی وی هنگامی اتفاق می افتد که ویروس بوسیله بریدگی، ساییدگی یا پارگیهای کوچک روی پوست به بدن انتقال پیدا کند. ویروس در بیشتر اوقات به وسیله تماس پوست به پوست انتقال می یابد. عفونت های ویروس اچ پی وی تناسلی بوسیله رابطه جنسی و دیگر تماسهای پوستی در قسمت تناسلی بوجود خواهند آمد.
بعضی از عفونتهای ویروس اچ پی وی موجب میشود ضایعات دهانی یا دستگاه تنفسی بالایی بوسیله رابطه جنسی دهانی انتقال یابد. اگر باردار شوید و زگیل تناسلی ناشی از عفونت HPV داشته باشید، امکان دارد به فرزندتان نیز انتقال یابد.
در موارد نادری، عفونت امکان دارد موجب رشد تودههای غیرسرطانی در حنجره نوزاد شود. زگیلها مسری می باشند. تماس مستقیم با زگیل میتواند موجب سرایت آنها شود. همینطور تماس با وسایلی که فرد مبتلا به زگیل لمس کرده باشد هم خواهد توانست موجب ابتلا شود.