اختلالات قاعدگی یکی از مسائل مهمی است که برای زنان به وجود میآید. اختلالات قاعدگی میتوانند شامل تأخیرهای غیرمنظمی در حیض، نقص در مقدار خون از دست رفته، درد شدید شکمی و تغییرات در وزن و همچنین تغییرات در رفتار و حالت روحی باشند. علل اختلالات قاعدگی ممکن است متنوع باشند و شامل عوامل فیزیولوژیکی، روانشناختی، و محیطی باشند. درک علل و مدیریت صحیح این اختلالات میتواند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی زنان داشته باشد.
در این مطلب تمامی نکات در این باره را معرفی کرده ایم تا از کامل ترین اطلاعات بهره مند شوید.
درمان اختلال پیش از قاعدگی – دکتر مهشید کریمی متخصص زنان و زایمان 👇
این اختلالات شامل تغییرات متفاوت در حین و یا حتی پیش از شروع دوره قاعدگی است. خونریزی های شدید و طاقت فرسا، تغییرات خلقی غیر قابل کنترل و حتی جا به جا شدن زیاد دوره های قاعدگی از جمله این اختلالات است.
عملکرد طبیعی چرخه قاعدگی به چه صورت است؟
دوره قاعدگی در حقیقت یک چرخه است که به طور متوسط هر بیست و هشت روز یک بار در فرد اتفاق می افتد. این دوره روی قسمتهای مختلفی از بدن از جمله تخمدان، رحم، واژن و پستان تاثیر می گذارد. برخی از افراد در بازه های کوتاهتر و یا بلندتری دوره های قاعدگی خود را طی می کنند.
هر دوره قاعدگی ممکن است بین سه تا هفت روز طول بکشد. این عدد هم در عموم افراد هفت روز است ولی شرایط و فیزیولوژی بدن افراد متفاوت است و ممکن است بازه ی هر دوره برای افراد مختلف متفاوت باشد. به زبان دیگر یک دوره قاعدگی طبیعی برای شما با آنچه دوره قاعدگی طبیعی برای فرد دیگر است، کاملا متفاوت خواهد بود.
[mn_aparat_single_video url=https://www.aparat.com/v/dxKwN play-button=true]اختلالات قاعدگی
اختلالات قاعدگی طیف گسترده ای از علائم اختلال جسمی و یا عاطفی شمرده می شود که دقیقا قبل و یا در حین دوران قاعدگی در فرد ایجاد می شود. این اختلالات می توانند از نوع خونریزی های شدید، نامنظم بودن شدید دوران زمانی قاعدگی و یا تغییرات خلقی شدید و غیر قابل کنترل در فرد باشند.
عموما بیشتر اختلالات قاعدگی ناشی از علت های خاص و مشخصی در بدن شکل می گیرند و درمان های گسترده ای هم برای تسکین این علائم وجود دارد. اگر شما فردی هستید که از قاعدگی های بسیار دردناک و نامنظم رنج میبرید بهتر است این مسئله را با مشاور بهداشتی خود یا پزشک متخصص زنان در میان بگذارید و از راهنمایی افراد آگاه کمک بگیرید.
با مطالعه مطلب بهترین قرص برای کاهش درد پریودی میتوانید در مورد کنترل علائم درد و ناهنجاری در این دوره بیشتر بدانید. اگر علائم خود را به درست و دقیق برای شخص آگاه توضیح دهید او می تواند راه های گوناگونی را برای تسکین درد هایتان به شما پیشنهاد دهد.
انواع اختلالات قاعدگی
انواع اختلالات قاعدگی را می توان در چند مورد کلی خلاصه کرد. این موارد عبارتند از:
- خونریزی غیرطبیعی رحم (AUB) که ممکن است از نوع خونریزی شدید در دوره قاعدگی، عدم خونریزی در قاعدگی (آمنوره) و یا خونریزی بین دورههای اصلی قاعدگی باشد.
- قاعدگی های بسیار دردناک
- سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
- اختلالات دیسفونیک قبل از قاعدگی (PMDD)
رایج ترین اختلالات قاعدگی
در ادامه توضیح کوتاهی در مورد موارد رایج اختلالات قاعدگی داده می شود. اگر فردی دچار خونریزی های شدید در دوران قاعدگی باشد مجبور است در هر پنج روز دوره قاعدگی خود زندگی عادی را متوقف کند. اگر میزان خونریزی فردی در یک چرخه قاعدگی در حدود 5 قاشق غذاخوری باشد این فرد دارای چرخه و خونریزی طبیعی است.
این در حالی است که فردی که از خونریزی شدید دوره قاعدگی رنج می برد ممکن است 10 تا 25 برابر این مقدار خونریزی داشته باشد. فردی که در حالت معمولی خونریزی است معمولا بین 4 تا 5 تامپون یا پد استفاده می کند این در حالی است که فردی با خونریزی شدید هر ساعت مجبور است تامپون یا پد خود را تعویض نماید. خونریزی های شدید ممکن است در افراد مختلف با سنین متفاوتی اتفاق بیفتد.
برخی در ابتدای سال های نوجوانی و در اولین قاعدگی ها و برخی در سنین دهه 40 و یا حتی 50 و با نزدیک شدن به سال های یائسگی. این حالت از اختلالات قاعدگی ممکن است در اثر عدم تعادل هورمونی، ناهنجاری های ساختاری در رحم مانند پولیپ و یا فیبروم اتفاق بیفتد. اضافه بر این، اختلالات قاعدگی ناشی از تغییرات هورمونی به علت کم یا زیاد شدن هورمون های استروژن و یا پروژسترون هم می تواند باشد که عامل اصلی منظم شدن چرخه های قاعدگی هستند.
بیشتر بخوانید : انسداد لوله های رحم
حتی ممکن است در برخی افراد در اثر مصرف داروهای خاص هم این حالت پیش بیاید. به عنوان مثال افرادی که مشکلات تیروئید، اختلالات لخته شدن خون و مشکلاتی از قبیل مشکلات خونی و پلاکتی دارند و یا حتی بیماری های خاص کبد و کلیه دارند ممکن است خونریزی های شدیدی را تجربه کنند. استفاده از داروهای خاص مانند هپارین و یا داروهایی که هورمون های مصنوعی دارند هم می تواند باعث این نوع از اختلالات قاعدگی شود. از دیگر عوامل موثر می توان به موارد زیر اشاره کرد : فیبروم، سقط جنین، حاملگی خارج از رحم، عفونت ها.
علت پریودهای نامنظم چیست؟
یک نکته مهم در خصوص پریودهای نامنظم این است که عموم افراد در سنین اولیه نوجوانی دچار این حالت می شوند ولی با افزایش سن این چرخه ها منظمتر می شوند و در نهایت در یک فرد کاملا بالغ عموما به صورت یک چرخه منظم در می آیند. در غیر این صورت ممکن است به علت اختلالات هورمونی مختلف باشند.
در بعضی موارد استفاده از داروهای خاص به ویژه داروهایی که هورمونهای مصنوعی را وارد بدن می کنند، ورزش بیش از حد و یا وزن غیر متعادل چه بالاتر و چه پایین تر از حد معمول می تواند بروز این حالت در افراد مختلف شود. در بسیاری از افراد اختلالات سطح هورمون های تیروئید یک علت رایج بروز این حالت است. در برخی افراد، هورمون آندروژن عامل بروز این حالت است. این هورمون باعث رویش مو در نواحی غیر متعارف می شود.
علت قاعدگی دردناک چیست؟
بیشتر افراد دردهای شدید را در حین و یا حتی قبل از قاعدگی خود تجربه می کنند. به طور که این درد برای بعضی افراد به یک حالت منظم و روتین از دوره قاعدگی تبدیل شده است. در حقیقت این درد ناشی از گرفتگی عضلات است. به گرفتگی عضلات در دوره قاعدگی دیسمنوره گفته می شود. اگر شما از این حالت اختلالات قاعدگی رنج می برید باید در قدم اول به یک پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا در تحمل و کاهش درد به شما کمک شود.
درمان اختلالات قاعدگی
علت اصلی بروز این حالت انقباضات رحمی است. این انقباضات توسط پروستاگلاندین ها ایجاد می شود. به طور خلاصه پروستاگلاندین ها، مواد شبه هورمون هستند که توسط سلول های داخلی رحم تولید می شوند و در جریان خون گردش قرار می گیرند. گردش این مواد همراه با خون بر روی روده اثر می گذارد و به همین دلیل است که افرادی با درد های شدید قاعدگی عموما حتی اسهال و احساس ضعف شدید را هم تجربه می کنند و به ناگهان رنگ پریده و عرق کرده می شوند.
پزشک شما بر اساس پارامترهای متفاوت مانند سلامتی شما و شرایط زندگی و نوع و شدت بیماریتان بهترین روش را برای شما تجویز خواهد کرد. در خصوص خونریزی های خارج از رحم ممکن است از دارو و یا حتی جراحی کمک گرفته شود. پارامترهایی مانند سن، تمایل به باروری و علت خونریزی عوامل تاثیرگذاری هستند.
در خصوص اختلالات قاعدگی از نوع تغییرات خلق و خو داروهای بسیار زیادی در بازار موجود است که می تواند به فرد کمک کند. این داروها روی عوامل متعددی مانند خلق و خو، اضطراب، تحریک پذیری فرد، گریه کردن و تنشهای روحی تاثیرگذار است ولی حتما در ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید. چرا که استفاده از داروها و داروی مناسب برای هر فرد بسیار متفاوت و وابسته به عوامل مختلف است.
نتیجه گیری:
با توجه به اهمیت بالایی که اختلالات قاعدگی برای زنان دارد، تشخیص دقیق و مدیریت صحیح آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. از آنجایی که این اختلالات میتوانند منجر به ناراحتیهای فیزیکی و روانی شده و کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهند، باید توجه ویژهای به این مسئله شود.
تشخیص دقیق علل اختلالات قاعدگی و ارائه درمانهای موثر و مناسب میتواند به بانوان کمک کند تا با این مشکلات مواجه شده و بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی خود را تجربه کنند. همچنین، آگاهی بیشتر زنان از علائم و عوامل خطرناک اختلالات قاعدگی میتواند به پیشگیری از آنها کمک کند و بهبود وضعیت سلامت آنان را تضمین کند.
در نتیجه، توجه به سلامت قاعدگی و ارتقای اطلاعات و آگاهی زنان در این زمینه میتواند بهبود عمدهای در زندگی آنان به وجود آورد.