عفونت واژن، عارضه ای است که با خارش و سوزش، شناخته می شود و از جمله بیماری های التهابی در ناحیه تناسلی است که اکثر زنان آن را تجربه کرده اند. این بیماری می تواند از ترشحات رقیق و یکدست خاکستری رنگ با بوی بد شبیه به ماهی، تا ترشحات پنیری بدون بو همراه با سوزش و خارش متفاوت باشد، با این حال بدون انجام آزمایشات مربوطه نمیتوان با اطمینان تشخیص عفونت واژن را داد. نکته شایان ذکر این است که اگر درست و علمی مدیریت شود، بیشتر عفونت های واژن قابل درمان هستند. به منظور شناخت علائم عفونت واژن و گزینه های درمانی عفونت واژن با ما در این مقاله همراه باشید.
عفونت واژن چیست؟
اغلب زنان با این نوع از عفونت دست لااقل در یک برهه زمانی دست و پنجه نرم کرده اند. هنگامی که خانم در طول سال حداقل 4 بار یا بیشتر با این دست از عفونت ها روبه رو شود به آن عفونت مکرر واژن گفته می شود.
عفونت قارچی مکرر ممکن است ناشی از یک بیماری زمینه ای مانند ایدز، دیابت یا نقص سیستم ایمنی است و معمولا برای درمان نیاز به داروهای قوی تر و همچنین تقویت بیشتر سیستم ایمنی بدن دارد.
انواع عفونت های واژن
4 نوع عفونت وجود دارد که باعث ایجاد مشکلات التهابی در واژن می گردد، که در ادامه به آنها می پردازیم.
عفونت های باکتریایی واژن (باکتریال واژینوزیس)
این عفونت مهمترین عفونت تناسلی است که در اثر رشد بیش از حد باکتری به نام لاکتوباسیل که به طور طبیعی در واژن وجود دارد، بروز می کند. در واقع علت اصلی این عفونت، برهم خوردن توازن در تعداد باکتری های باکتریال واژینوزیس می باشد که باکتری های طبیعی واژن را تنظیم می کنند.
این نوع عفونت از طریق معاینه پزشک متخصص و کاهی انجام آزمایش پاپ اسمیر یا کشت ترشحات واژن تشخیص داده می شود و جزء بیماری های مقاربتی نیست اما نزدیکی های مکرر در ابتلا به آن و یا طولانی شدن روند درمان، تاثیرگذار است.
علائم و نشانه های عفونت باکتریال واژینوزیس (باکتریایی) چیست؟
1.وجود خارش و سوزش در ناحیه واژن
2.ترشحات زیاد غالبا سفید و متمایل به خاکستری است.
3.بعد از رابطه جنسی ترشحاتی شبیه به بوی ماهی را استشمام می کنید.
4.وجود خونریزی غیر عادی
عفونت های قارچی واژن
این نوع عفونت ها معمولاً در اثر قارچی به نام Candida albicans ایجاد می شوند و به نام های واژینیت کاندیدایی یا ولوواژینیت کاندیدایی شناخته می شوند. این قارچ ها در داخل دهان، گلو، روده، روی پوست و حتی واژن وجود دارند، بدون اینکه مشکلی ایجاد کنند. با این حال اگر شرایطی پیش بیاد که تعادل سیستم ایمنی مختل شود، عفونت ایجاد خواهند کرد. استفاده ی زیاد از آنتی بیوتیک ها، تعداد باکتری های ضد قارچ در واژن را کاهش می دهد. در نتیجه قارچ ها فرصت رشد در واژن را پیدا خواهند کرد و منجر به بروز عفونت می شوند.
اگر خانم ها در شرایط زیر قرار بگیرند، مستعد ابتلای به عفونت های مخمری واژنی می گردند.
• مبتلا شدن به دیابت
• بانوان باردار
• بانوانی که از داروهای خوراکی ضد باروری، استفاده می کنند.
• خانم هایی که عادت دارند از عطرها یا اسپری های بهداشتی واژن استفاده کنند.
• خانم هایی که معمولا از لباس زیرهای، تنگ استفاده می کنند.
علائم و نشانه های عفونت قارچی:
• احساس خارش و تحریک در واژن و مجرای آن
• سوزش واژن در هنگام ادرار کردن یا رابطه جنسی
• قرمزی و تورم ولو
• درد در ناحیه واژن
• ترشحات زیاد واژنی
• ترشحات واژنی غلیظ، سفید و بدون بو با ظاهری پنیری
عفونت تریکومونیازیس
یک بیماری مقاربتی است که فرد را از طریق یک انگل تک یاخته ایی کوچک، به نام تریکوموناس واژینالیس به عفونت دستگاه تناسلی مبتلا می کند. این عفونت واژنی، به دلیل مقاربتی بودنش مردان را نیز مبتلا می نماید.
چرا باید عفونت تریکومونیازیس واژن را درمان کنیم؟
اگر این بیماری در زنان باردار درمان نشود باعث می شود، غشایی که کودک را در رحم مادر محافظت می کند پاره شده و زایمان زودرس اتفاق بفتد.
این التهاب در دستگاه تناسلی، احتمال مبتلا شدن به ویروسHIV را افزایش می دهد. بنابراین باید به سرعت درمان شود. حتی اگر زنی مبتلا به این عفونت باشد به احتمال بیشتری آن را به دیگری (شریک جنسی اش) انتقال خواهد داد.
علائم عفونت تریکومونیازیس چیست؟
عفونت تریکومونیازیس واژن دارای علائم زیر می باشد:
- درد هنگام ادرار
- ترشحات کم از واژن
- سوزش و خارش واژن
- التهاب واژن
- ناراحتی و آزار دیدن در کل زمان مقاربت
- خروج ترشحات زرد از واژن، همراه با بوی بد زیاد
- بعد از انزال یا ادرار، فرد دچار سوزش خفیف خواهد شد.
بعد از 5 یا 28 روز از ابتلا به این بیماری علائم فوق بروز خواهند کرد.
چگونه عفونت های واژن تشخیص داده می شوند؟
برای تشخیص این عفونت، متخصص زنان در مورد سلامت جنسی، سابقه ابتلا به عفونتهای واژن یا عفونت های مقاربتی ( ST) از فرد سوالهایی می پرسد.
سپس از ترشحات واژن نمونه برداری انجام داده و نمونهها را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال میکند تا علت عفونت مشخص شود.
عفونتهای واژن چگونه درمان میشوند؟
بسته به این که عفونت های واژن به چه علتی ایجاد شده اند، نوع درمان فرق می کند. معمولا برای عفونت های باکتریایی، از قرص مترونیدازول (آنتی بیوتیک برای باکتریهای بی هوازی و ضد انگل) و یا کرم ها و ژل های کلیندامایسین (آنتیبیوتیک که در درمان عفونتهای باکتریال استفاده می شود) تجویز می گردد.
توصیه اغلب پزشکان برای عفونت هایی با ریشه ی مخمری، کرم ها یا شیاف های ضد قارچی می باشد که بعد از تشخیص مخمری بودن علت عفونت، دستور مصرف آن را برای بیمار می نویسند. برای درمان تریکومونیازیس (عفونت مقاربتی مهبل که علت ایجاد آن، یک تک یاخته تاژکدار است) معمولا پزشک، قرص مترونیدازول یا تینیدازول (آنتی بیوتیکی برای ازبین بردن انگل) را برای بیمار تجویز می کند.
برای آتروفی های واژن هم معمولا دستور استفاده از کرم یا قرص های استروژن نوشته می شود. آن دسته از عفونت ها هم که به دلیل تحریک کننده هایی مانند صابون، لوسیون های تناسلی و .. ایجاد شده اند، پزشک داروهایی جهت کاهش تحریک به فرد توصیه خواهد کرد.